Arløse Landsbylaug

 

P2033281.JPG

 

 

Jagten på den forsvundne kirke

Arløse: Efter høsten går Næstved Museum på jagt i Arløse. Målet er at finde byens gamle kirke, der blev revet ned for næsten 500 år siden.


Af Jens Villemoes 19. Juni 2008 23:09

 

 

 

I Frankrig raser religionskrigene på fuld tryk. I det nyopdagede sydamerika er Inkaerne og Aztekerne blevet besejret , og tjener nu som slaver i de spanske kolonier. Året er 1562, og i Danmark hedder kongen Frederik den II. Det år blev også det sidste for Arløse Kirke, der via kongeligt dekret blev revet ned 31. august. Siden den dag har kirken kun eksisterer i lokale overleveringer og myter, men nu går jagten ind på at finde den næsten 500 år gamle ruin.

- Der er en hel del af disse ødekirker i området, og efter høsten vil vi prøve at se, om vi kan finde ud af præcis, hvor den har ligget, forklarer museumsinspektør Susanne Outzen fra Næstved Museum.
Næstved Museum har tidligere udgravet ødekirker i Ladby, Bøgesø og Vridsløse, men med kommunesammenlægningen har museet nu fået endnu en jagtmark.
En skat på 12 øre
Arløse kirke bliver først navnt i Roskildebispens jordebog fra 1370, hvor den sammen med Kvislemark havde "En halv Plovs Land" og bidrog med hele 12 øre i kirkeskat. Kirken blev nedlagt og revet ned, fordi den ikke selv formåede at holde præst. Landsbydøden er altså ikke noget nyt fænomen.
Bæltespænder og potteskår
Byggematerialerne blev stik imod Kongens befaling stjålet og brugt til bygninger rundt omkring i lokalområdet. Samtidig er marken blevet dyrket i hundreder af år efter Arløse kirke blev nedlagt, og det gør det svært at lokalisere den helt præcist. Kirken har formentlig ligget på et lille bakkedrag i det sydlige Arløse.
- Vi ved ikke præcis, hvor den har ligget desværre. I det område, vi koncentrerer os om, er jorden meget sort, hvilket tyder på en stor mængde nedbrudt organisk materiale. Vi har også fundet en række spændende genstande, som muligvis stammer fra rennæssancen. Om det så er en mødding, en losseplads eller en kirkegård er svært at sige, men det håber vi at finde ud af, siger Susanne Outzen.
Højest på ønskelisten hos arkæologerne er skeletrester og andre genstande, der med sikkerhed kan vise hvor kirken lå.