Arløse Landsbylaug

 Arløse Brugsforening 1956

Jeg har læst dit stykke om Arløse Brugsforening.

Jeg kom i lære hos uddeler Leo Madsen  1. April 1949 og blev udlært 1. April 1952. I Maj 1952 blev jeg indkaldt til livgarden i 18 mdr.

Selvfølgelig kan jeg huske en hel del fra min læretid, mange ting var jo rationeret.

Også sukker var jo rationeret, men så brugte man sirup (fremstillet af sukkerroer.. Det kom til butikken i store jerntønder, der var ingen hane at trappe af, så man rejste den op og skruede ca. 12/14 skruer af dækslet. - Så fyldte vi det i kundernes glas og krukker. En dag havde vi glemt at lægge låget på og brugsmanden havde jo også høns og en høne var fløjet op i sirupen, hvad så? - Jo, jeg fik da hønen op og smed den ud bag ved i haven. Fortalte det til Kristine (Brugskristine).

Hønen endte vist nok i suppegryden - og siruppen, ja vi solgte da videre af den. Jeg mener det kostede ca. 60 øre pr kg. og der var jo 250 kg. i en tønde - Stadsdyrlægen var jo ikke opfundet dengang.

I 1951 opfandt man sulfa (flydende sæbe). En repræsentant  fra Næstved solgte  brugsmanden 12/1 fl. rød Dinasol det var tappet på hvidtølsflasker. Husmødrene klagede over at det var for stærkt, men de var meget glade for det for det var jo meget bedre end Imi opvaskerpulver. Næste gang havde den rejsende også blå Dinasol den var noget mildere.

Efterhånden blev det jo en stor artikel
vi fik det så hjem i store trætønder. Man klagede over at det stadigvæk var for stærkt. Så fandt vi på at fortynde det med ca 50% vand - det hjalp - husmødrene var tilfredse og også brugsmanden Leo Madsen var meget tilfreds.

Det var et lille bidrag fra en gammel lærling , men der var jo mange andre episoder , og mange sjove personer, der jo nu er døde.
         
Venlig hilsen
Peter Mortensen
Næstved.